Camino: På pilgrimsfærd til Santiago de Compostela, Spanien

Camino: På pilgrimsfærd til Santiago de Compostela, Spanien

Siden Middelalderen har pilgrimme valfartet til Galicien og Santiago de Compostela i det nordvestlige Spanien og byen er i dag det mest berømte pilgrimsmål i den kristne verden. I byens katedral menes de jordiske rester af apostlen Jakob at være gemt og bevaret i et smukt udsmykket relikvieskrin og det er det man som pilgrim afslutter vandringen med at se. Apostlen Jakob var ifølge Det Nye Testamente en af Jesus’ fortroligste og han lider den eneste omtalte martyrdyr i år 44. Ad flere omveje endte hans Iegeme netop der, hvor katedralen er opført.

Camino de Santiago, Stien til Santiago, Jakobsvejen, er i dag en fællesbetegnelse for et netværk af vandrestier, der alle fører pilgrimsvandrere frem til domkirken i Santiago de Compostela og vandreruterne har navne som: Camino Francés, Camino Portuguese, Camino Primitivo, Camino del Norte, Camino Finisterre, Via de la Plata, Via Podiensis o.a.

Skiltning på Caminoen

Fra gammel tid syede pilgrimme skaller af kammuslinger fra den galiciske kyst (Camino Finisterre) i deres dragter, på dansk kaldet ibskaller, som bevis på, at de havde vandret sig frem til Jakobs grav. Dette symbol på pilgrimsvandring er bevaret helt frem til i dag fx på vejsten og den gule muslingeskal på blå baggrund er camino’ens officielle logo, mens de gule pile viser vejen mod Santiago.

Caminoen blev i 1993 optaget på UNESCOs liste over verdens kulturarv, mens dele af byen, Santiago de Compostela, allerede i 1985 var at finde på listen.
Fælles for vandrestierne er målet, men vejen dertil er mangfoldig; de fysiske anstrengelser, dagsetapernes længde, terrænerne, vandreforholdene, naturen, kulturen og køkkener undervejs er vidt forskellige fra rute til rute. Hvordan du vil opleve denne pilgrimsvandring afhænger ikke blot af den planlagte etape, men i højere grad af din egen forberedelse, dit eget formål med vandringen, forventninger og egen kraft til at lade dem gå i opfyldelse. Pilgrimsvandring kan være så meget mere end en vandreferie, men behøver ikke være det. Vidste du for eksempel, at det at tage på pilgrimsfærd officielt ophørte i Danmark i forbindelse med Reformationen i 1536?

Det store spørgsmål er: Hvilken rute, skal du vælge og hvilken etape?
Det sidste først: Ingen siger, at man skal starte fra stiernes udgangspunkt i fx Frankrig eller Portugal. Hver enkelt etape byder på skønne vandreoplevelser og kan vandres i den rækkefølge man har tid til og som tiltrækker mest, men vær opmærksom på kravene for opnåelse af en Compostela (certificat). De færreste har et par måneder til rådighed, således som fx Den Franske Rute kræver. Ø;;;;;;;;nsker du at vandre måske de sidste 100 km til Santiago de Compostela er der f.eks. 6 ruter at vælge imellem. Uanset rute, så kan du altid på Penguin Travels camino-etaper forlænge med en ekstra nat eller to før du starter eller når vandringen er fuldført, ligesom du har mulighed for at tage en ekstra dag undervejs. Den mest populære rute er Camino Francés / Den Franske Rute, efterfulgt af Camino Portuguese / Den Portugisiske Rute og Camino del Norte / Den Nordlige Rute.

Ikke så lidt forsimplet er Camino Portuguese (600 km) den mindst fysisk strabadserende og mindre befærdet. Den starter i Lissabon og går op langs kysten til Porto, hvor vores portugisiske kystnære Camino Portuguese starter (178 km). Camino del Norte (466 km) går langs den spanske nordkyst og byerne San Sebastian og Bilbao, hvor Middelalderens pilgrimsvandrere kunne undgå de muslimsk besatte områder, og Camino Francés (780 km) lidt længere inde i landet går gennem Burgos, La Rioja og Castile-León. Er du i tvivl om hvilken du skal vælge, så guider vi dig gerne frem til din camino-oplevelse – også til de ruter, du ikke lige finder på webben.

Skal din vandring ende med en Compestela?
Hvis din drøm er (en dag) at vende hjem med et certificat, en Compostela, for din pilgrimsvandring, er det en god ide at tænke over det fra starten. Der er nemlig en række krav for at du kan få dit navn læst op i katedralen i Santiago de Compostela. Selve Compostela’en udfærdiges på latin. Men før du kommer så langt skal dit pilgrimspas indeholde de nødvendige stempler, ”sellos”, og de skal være kronologisk anført, både tidsmæssigt og geografisk. Først og fremmest skal du vælge din rute og være i besiddelse af et Pilgrimspas, når du starter. Pilgrimspas, det ordner vi. Har du tænkt dig at vandre hele caminoen fx Den Franske Rute, så skal du starte med vores Camino (1) og derefter (2), (3) osv. og hver turstart skal begynde med et stempel, hvor den sidste camino sluttede. Der skal være daglige stempler, der dokumenterer din færd.
Man skal som vandrer minimum kunne dokumentere de sidste 100 kilometers vandring med 2 daglige stempler; hvilket gør vandringruterne omkring Santiago til attraktive og godt bevandrede, så her er det en god ide at lægge sine vandredage uden for de mest populære perioder og bestille turen i rigtig god tid.


En Compostela på latin - certificatet for endt vandring i Santiago

Skal man vandre alene, være andægtig og nøjsom for at være på en rigtig pilgrimsvandring?
Muligvis, vil nogen mene. Men der er altså ingen krav i den retning for at vandre caminoen. Godt nok skal vandringen have et formål, hvis du vil have en Compostela (vandringen skal have et religiøst eller spirituelt formål eller den skal foregå i en søgen efter samme); det er et valg. Det er naturligvis en god ide at medbringe en god portion forståelse og respekt for de vandrere, der er på caminoen med disse formål og derfra kan man så nyde de skønne vandreruter og de spændende lokale restauranter og spisesteder undervejs. To elementer i en pilgrimsvandring har vi valgt at opgradere på vores camino-etaper: Man overnatter ikke på herberger, selvom der ligger mange af dem på Den Franske Rute. Vi benytter oftest mindre hoteller og man bor i dobbeltværelser med bad og toilet. Er man flere, der vil vandre sammen og bo på samme hotel, anbefaler vi at være tidligt ude. Og man bærer ikke sin bagage på ryggen. Der er inkluderet bagagetransport fra logi til logi, så du kun skal have en dagstursrygsæk og de uundværlige vandrestave med dig.


Duften, smagen, synet af det spanske køkken - også en del af Caminoen

Pilgrimsvandring i 2027
Er det ikke lidt tidligt at planlægge sin rejse i 2027 allerede nu. Absolut. Men overvejer du at tage på pilgrimsfærd i 2027, så skal du være meget tidligt ude, for 2027 er et helligt Jakobs-år i den katolske verden. Et år er et helligt Jakobs-år, når 25.juli falder på en søndag og det sker i 2027. Næste gang bliver i 2032. Den 25.juli fejrer man døden og livet, som Sankt Jakob eller apostlen Jakob måtte lade på denne dato. Efterfølgende blev liget bragt til Camino de Compostela af apostlens følgere og siden Middelalderen har pilgrimme rejst i sporerne af Sankt Jakob til Santiago, hvorfor caminoen også kaldes for Jakobsvejen. I et helligt Jakobs-år kan man som katolik opnå aflad ved at besøge Sankt Jakobs grav i Santiago de Compostela. Ca. 18 % af jordens befolkning er katolikker.

De hellige porte, der åbnes i 2027 - Praza do Obradoira

 

 

Caminoen (8) - Pilgrimsvandring fra Sarria til Santiago de Compostela

Rundrejse i Mellemamerika (Guatemala, Honduras, El Salvador, Nicaragua) 12500 DKK, 13 Dage

Rundrejse i Mellemamerika (Guatemala, Honduras, El Salvador, Nicaragua)

To ugers eventyrlig rejse gennem Mellemamerika. Vi går på opdagelse i den koloniale fortid ved at...
Skjulte skatte i det sydlige og centrale Yemen 16970 DKK, 8 Dage

Skjulte skatte i det sydlige og centrale Yemen

Tag med på et ekstraordinært eventyr for at afsløre de skjulte skatte i det sydlige og centrale...
En utraditionel odyssé på Silkevejen: Tadsjikistan, Kirgisistan og Kina 14740 DKK, 15 Dage

En utraditionel odyssé på Silkevejen: Tadsjikistan, Kirgisistan og Kina

Mærk den dybe ærefrygt ved at stå midt i de betagende Pamir-bjerge;et levende vidnesbyrd om...
Se alt»

Blog

29.04.2024 16:51

Camino: På pilgrimsfærd til Santiago de Compostela, Spanien

Siden Middelalderen har pilgrimme valfartet til Galicien og Santiago de Compostela i det nordvestlige Spanien og byen er i dag det mest berømte pilgrimsmål i den kristne verden. I byens katedral menes de jordiske rester af apostlen Jakob at være gemt og bevaret i et smukt udsmykket relikvieskrin og det er det man som pilgrim afslutter vandringen med at se. Apostlen Jakob var ifølge Det Nye...


25.04.2024 16:14

Rejser til Syrien – Alt du behøver at vide om at rejse i Syrien i 2024 (guldkorn fra turledere og lokalguider)

Syrien byder dig velkommen igen! I årevis har Syrien været præget af borgerkrigen, og begivenheder, der ramte dagens nyheder. Men i dag er landet langsomt ved at vende tilbage til et roligt og fredeligt liv, og mange steder er igen åbne for turister. I 2022 genoptog vi vores rejser til Syrien og er glade for at få muligheden for igen at vise dig alt, hvad landet har at tilbyde sine besøgende....


28.03.2024 14:21

Alt hvad du skal vide om en "Vandreferie på egen hånd"

Kært barn har mange navne - for os er en "vandreferie på egen hånd" uden guide og uden andre deltagere end dig og dine. Vandreferie på egen hånd – en rejseform, vi har haft på programmet i 35 år: Udvalget er blevet større og større og programmerne forfinet i takt med dynamikken hos vores rejsende. Vores hovedfokus er på vandreferier i Europa, hvor netværket af vandrestier og...


29.05.2023 14:59

Opdag den fortryllende skønhed ved Lake Nakuru i Kenya

Kenya, et land med betagende landskaber og varieret dyreliv, rummer en række skjulte perler for rejsende, der søger uforglemmelige oplevelser. Blandt disse skatte ligger den fortryllende Lake Nakuru, en hypnotiserende sø beliggende i Great Rift Valley. Kendt for sit overflødige fugleliv og betagende natur, byder Lake Nakuru National Park på en fascinerende blanding af naturlige vidundere og...