Ophold undervejs: Mongoliet

Ophold undervejs: Mongoliet

Her findes alt fra endeløse græsstepper og øde ørkner til høje bjerge og skovklædte dale med vilde ulve og bjørne.
 


Mongoliet er ét af de mest uspolerede lande i verden. Her findes alt fra endeløse græsstepper og øde ørkner til høje bjerge og skovklædte dale med vilde ulve og bjørne. I et område på størrelse med Vesteuropa lever de mongolske nomader livet på steppen, som de har gjort det lige siden Djenghis Khan. Med deres får, heste, geder og yakokser er de på konstant vandring for hele tiden at finde det bedste græsningssted til deres husdyr. Mongoliet har ikke de traditionelle turistattraktioner, som man ser mange andre steder i Asien (f.eks. store templer, byer med store menneskemængder og tusindårig gammel arkitektur). Den store oplevelse er befolkningen og naturen, men den er til gengæld også helt i særklasse.

.
.
Ulan Bator
Mongoliets hovedstad som ligger 1.350 m.o.h. havets overflade. Her holder toget en halv time, og der er mulighed for at strække benene og købe mad og souvenirs på stationen.
Det kan absolut anbefales at gøre et ophold i Ulan Bator. Det mongolske folk er charmerende og venlige. Selv om Ulan Bator har 600.000 indbyggere, er der noget landsbyagtigt over den, som adskiller den fra andre hovedstæder. I udkanten af byen bor folk stadig i de traditionelle runde filttelte (ger’er), og man kan stadig opleve en ko, der står og græsser inde i centrum!
En af Ulan Bators mest imponerende seværdigheder er Gandan Hiid - et buddhistisk kloster fra 1840, som Dalai Lama har besøgt adskillige gange. Klosteret består af fire templer, det største er 42 m højt. På det naturhistoriske museum kan man se skelettet af en dinosaurus, som er fundet i Gobi-ørknen.
Det »rigtige« Mongoliet ser man først, når man kommer uden for Ulan Bator. Langt de fleste mongoler lever ligesom deres forfædre som nomader på græssteppen. Her bor de i runde filttelte og passer deres heste, får og kvæg. Man vil uvægerligt føle, at man er trådt ind i noget, der minder om livet i middelalderen. Udover nomadelivet på græssteppen, byder Mongoliet med sin enorme størrelse også på uberørt natur, enorme ørkner, høje bjerge, skove, krystalklare søer og et rigt dyreliv.
.
Udflygter udenfor Ulan Bator:
.
Manzshir Khiid
Buddhistisk kloster fra 1733 beliggende 46 km fra Ulan Bator. Klostrets 20 templer blev fuldstændig ødelagt under stalinismen.
I dag ligger det stadig i ruiner bortset fra hovedtemplet som er restaureret og bruges som museum.
Stedet er et besøg værd pga. sin smukke beliggenhed – med udsigt til en dal med bække, cedarskove og granitklipper. Det er et beskyttet område med ulve, ræve hestene er i høj grad skiftet ud med kameler.
Alene navnet »Gobiørkenen« fremkalder hos de fleste en særlig eventyrstemning og følelse af uberørthed. Gobiørkenen dækker en tredjedel af Mongoliets areal, og de få nomadefolk, der bor her, har måttet tilpasse sig et barskt liv. Om sommeren kan temperaturen nå op på 40 ºC, mens det ikke er ualmindeligt med –30 ºC om vinteren! Den bedste årstid at besøge Gobi på er september/oktober. De fleste bliver overrasket over at se, at Gobi ikke altid ligner en traditionel sand- eller stenørken. Flere steder vokser der lige akkurat så meget græs, at hyrdernes dyr kan overleve.
Her findes 33 forskellige miljøsystemer, og man kan opleve gazeller, de sjældne Argali-får, asiatiske vildæsler, vilde kameler, sneleoparder og verdens eneste ørkenbjørne – Gobibjørnen. Hvis man er heldig, kan man finde fossile dinosaurknogler og æg.
.
Kazakherne i Vestmongoliet
Kazakhnomader har boet i Centralasien i 400 år men kom først til bjergene i Vestmongoliet i 1840’erne for at græsse deres får om sommeren. Bjergene er landets højeste og mest maleriske – nogle af bjergtoppene er over 4000m og er altid dækket af sne. Ordet »kazakh« betyder »fri kriger«. Kazakhernes livsstil, traditioner, sprog og kultur er anderledes end mongolernes – selv deres sadler er anderledes!
Kazakherne jager med ørne. Det har de gjort i 2000 år – Marco Polo nævner det i sine rejseerindringer. De prægtige fugle er trænet fra små og er nærmest en del af ejerens familie indtil de slippes løs i 8-10 års alderen for at yngle. Man bruger mest hunørne idet de er mere aggressive og vejer 1/3 del mere end hannerne. Trænede ørne kan leve og jage i 30 år!
.
Naadam-festivalen
Det er den største og mest spændende årlige folkefest som begynder d.11 juli og varer i 3 dage. Begivenhederne omfatter de 3 mandlige sportsgrene: Brydning, bueskydning og væddeløb.
Festivalen stammer tilbage fra Djengis Khan og var oprindelig en konkurrence; en afprøvning af mongolrytternes evner i krigskunst.
Under den farverige åbningceremoni bærer rytterne Djengis Khans 9 hvide yakoksehaler og hundreder af store og små deltagere følger efter iklædt folkedragter fra landets forskellige etniske grupper. Nadaam fejres overalt i Mongoliet. Det største arrangement finder sted i Ulan Bator.
.
.
 

Links til produkttyper information:
Ophold undervejs: Rusland
Ophold undervejs: Kina


Billeder


Ophold undervejs: Mongoliet (Vurderet 4.75 / 5 Baseret på 365 Anmeldelser.)
Glimt af Cameroon og Den Centralafrikanske Republik 12580 DKK, 11 Dage

Glimt af Cameroon og Den Centralafrikanske Republik

En rejse til Cameroun og Den Centralafrikanske Republik, CAR, kalder på den uforbeholdne...
På opdagelse I Kaukasus - Armenien, Georgien og Aserbajdsjan 8780 DKK, 11 Dage

På opdagelse I Kaukasus - Armenien, Georgien og Aserbajdsjan

Kaukasus – regionen, hvor Europa møder Asien, hvor dramatisk natur møder 1000 år gamle kirker...
Syrien og Libanon rundrejse 9820 DKK, 8 Dage

Syrien og Libanon rundrejse

Damaskus byder dig velkommen igen! Syrien har haft et turbulent 10 år med krigen og dens følger....
Se alt» Blog

10.12.2021 21:01

Saudi Arabien - islams fødested (gode råd før du skal afsted)

Det tog rigtig lang tid for Saudi Arabien at beslutte sig for at åbne sin grænser for turister, men nu er det endelig en kendsgerning, og Penguin Travel satte straks dette unikke rejsemål på sit kort.Kongeriget – kendt som islams åndelige fødested, har nu en ny tilgang til at tiltrække besøgende, og visum kravene er derfor ændret. Forandringerne er så store i forhold til tidligere, at de...


08.12.2021 13:51

Sokotra - en ø velsignet af guderne og glemt af menneskeheden

Kære rejseven, Da jeg var teenager (tilbage i 70'erne), var der ingen computere og "smart" enheder af nogen art. Kan du forestille dig det, eller måske kan du huske det? Det var den gang vi skrev breve på et papir med en kuglepen og sendte dem med posten. Vi lyttede til de hypermoderne Pink Floyds "The Dark Side of the Moon" eller David Bowies "Space Oddity". Og...


15.11.2021 15:05

Centralasien - alt du behøver at vide inden afrejse

Centralasien er fortsat en af ​​de mindst besøgte regioner i verden. Her findes de såkaldte "Stan-lande", de tidligere sovjetrepublikker Kasakhstan, Tadsjikistan, Turkmenistan, Usbekistan og Kirgisistan. Hvis vi går tilbage i tiden, var disse lande engang hjertet af Silkevejen, den berømte rute, der gik gennem Asien og Europa og forbandt øst og vest, hvor græske og persiske hære...


25.08.2021 13:12

7 interessante fakta om Afghanistan

Så er der igen nyt fra Afghanistan - i april 2021 skrev vi om tilbagetrækning af soldater frem til 11.september 2021. Fulde af håb og optimisme - velvidende at  Afghanistan i mere end 50 år har været været på forsiderne med historier om flygtninge, terrorisme, burkaer og skæg. I 2015 skrev Suzanne Brøgger om sine oplevelser i landet i bogen "Jeg har set den gamle verden forsvinde...