Silkevejen fra Tadsjikistan til Kirgisistan - Pamir Highway

Silkevejen fra Tadsjikistan til Kirgisistan - Pamir Highway

Pamir Highway er mere formelt kendt som M41. Vejen er den næsthøjeste internationale vej i verden og er 1250 km lang. Den starter i Tadsjikistan’s hovedstad Dushanbe og ender i Kirgisistan i en by i syden ved navn Osh. Dette er den nordlige del af den gamle handelsrute, silkevejen, som Marco Polo beskrev allerede i det 13. århundrede. Turen tager os til ”verdens tag”. Landområderne er fjerne og fascinerende. Der tilbringes nætter i fjerntliggende landsbyer. Hver landsby har sit eget dialekt og her er de lokale traditioner blevet opretholdt i århundreder.

Rejseplan:

Dag 1. Afgang fra København

Dag 2. Dushanbe - Kalaikhumb
Ankomst Dushanbe tidligt om morgenen, transfer til en værtsfamilie for nogle timers pause. Efter morgenmad, drages der mod øst mod Pamir og Kalaikhumb. Der køres gennem smukke landskaber og besøges nogle landsbyer undervejs. Vi krydser Khaburabot Pass (3252 m), før ankomst i Kalaikhumb. Overnatning i lokalt gæstehus.

Dag 3-4. Geisev Valley - Khorog
Der køres til Rushan, det administrative centrum for Rushan (Bartang) distrikt. Overnatning hos en lokal familie. Dagen efter fortsættes der til Geisev dalen. Man krydser Bartang floden. Vandring langs floden nær landsbyen Bhagoo. Efter vandringen kørsel til Khorog (90 km) langs Panj floden, som danner grænsen til Afghanistan. Dette er hovedstaden i Gorno-Badakshan Autonome Oblast (GBAO). Vi bruger lidt tid på at udforske Khorog herunder basaren og de dejlige Botaniske Haver, som ligger højt over byen. Overnatning hos en værtsfamilie.

Dag 5. Ishkashim
Vi kører 50 km langs vejen til vores næste stop, Ishkashim. Stop ved Garmchasma varme kilder for en dukkert i vandet. Herfra kører man ind i Wakhan dalen, som er delt mellem Afhanistan og Tadsjikistan. Der passeres mange ædelsten miner som Marco Polo også nævner i sin beretning om silkevejen. Overnatning i gæstehus.

Dag 6. Langar
Vi tager en afstikker til den nærliggende landsby Namadguti for at beøge Khahkha fæstningen. Denne imponerende struktur stiger op fra naturlige dannede klipper og stammer helt tilbage fra Kushan-tiden i det 3. århundrede. Der er en række af disse gamle fæstninger i området, og vi besøger også Yamchun fort, måske den mest imponerende af dem alle. Vi holder pause ved Bibi Fatima varme kilder, som er opkaldt efter profet Muhammeds søster. Lokale kvinder tror at man kan øge ens frugtbarhed hvis man bader i vandet. Overnatning hos værtsfamilie.

Dag 7. Murghab
Vi efterlader de frodige dale i Wakhan og fortsætter langs Pamir Highway via ruten mellem Khorog og Osh som blev færdigbygget i 1931. Efter 240 km kørsel i det høje terræn ankommer vi til Murghab hvor vi overnatter.

Dag 8. Karakul Søen
Vi krydser Ak-Baital bjergpas (4655 m.o.h.), som er den højeste del af vejen og kører forsigtigt ned til Karakul søen (den sorte sø), som er den højeste beliggende sø i Centralasien i en højde af 3915 m.o.h. Søen ligger så højt oppe at der ikke findes liv i søen. Overnatning hos værtsfamilie.

Dag 9. Osh
En lang kørsel til Osh (420 km). Turen byder på nogle af de mest dramatiske landskaber. Vi kryder grænsen ved Kyzyl Art bjergpas (4336 m.o.h.) og kører gennem ca. 20 km af ”ingenmandsland”. Selv i august kan temperaturerne falde til under nul. Overnatning på hotel.

Dag 10: Afreise.
Transport til lufthavnen i Osh og afrejse. Du kan forlænge dit ophold med en rundrejse i Kirgisistan.


Prisen inkluderer:
► 2 overnatninger  på hotel i Osh og Khorog i delt dobbeltværelse med eget bad og toilet og 8 overnatninger på gæstehuse og værtsfamilier i værelser med fælles bad/toilet ►fuld pension (morgenmad, frokost, aftensmad - fra morgenmad dag 2 til aftensmad dag 9) ►1 l vand per dag► al transport i firehjulstrækker (Landcruiser eller Pajero) ► engelsktalende (kun få ord og sætninger) chauffør

Prisen inkluderer ikke: ► flybilletter ► forsikring ► drikkepenge ►drikkevarer og måltider ikke nævnt ►lokal guide ► GBAO tilladelse og visum til Tadsjikistan (visum til Kirgisistan er ikke nødvendigt)

Eventuelle tillæg: ► eneværelsestillæg (kun muligt på hotellet i Osh): kr. 375,- ► tillæg ved 3 personer: 1270 kr. per person ► tillæg ved 2 personer: 3730 kr. per person ►engelsk talende lokal guide: på forespørgsel

Visum: Der er elektronisk visum til Tadsjikistan, som bestilles online på https://www.evisa.tj Man kan også bestille GBAO tilladelse i systemet (total pris p.t. 70 USD, bekræftes ved bestillingen). Efter at have betalt visumgebyret med kreditkort, og når ansøgningen godkendes, vil ansøgeren modtage et elektronisk visum, som skal forevises ved ankomst sammen med et gyldigt rejsedokument (passet) og to pasfotos.

Værd at vide: ► Gæstehuse/private hjem er ofte simple. Der er ikke private badeværelser og er typiske asiatisk stil hvor der ikke er en kum man kan sidde på men et hul i jorden man kan skræve over ► Tadsjikistan er et sikkert land og er på mange måder mere sikkert end mange steder i Europa. Man kan altid tjekke de seneste sikkerhedsregler på Udenrigsministeriets hjemmeside ► 95% af Tadjikistan er bjergdækket. Det er normalt at man føler sig lidt utilpas i de første dage i bjergene. Drik masser af vand. Drikke ikke vand fra hanen ► Pga. højden er man udsat for ultraviolet lys. Tag en hat på og en solcreme med høj solfaktor. Det er normalt at man oplever Du kan lide af diarré og ondt i halsen under rejsen. Medbring anti-diarré tabletter og antibiotika til betændelser m.m. Tag gerne halspastiller med ► Tadjikistan er meget under-udviklet i forhold til turisme og al infrastruktur udenfor Dushanbe er simpelt. Under rejsen vil gruppen tilbringe tid i isolerede områder og i lokale hjem som ikke har de samme komforter som man er vant til derhjemmefra. Der er heller ikke nem adgang til sygehus eller medicin. Man behøver ikke være i super god fysisk form men man skal forvente at dette er et eventyr ude i det vilde og forstå at livet er meget simpelt ude på landet. Vejene er rå og ujævne. Sommetider er der tale om ensporede veje over ådale. Der bruges firehjulstrækkere og chauffører meget stor erfaring. Denne rejse er måske ikke den bedste for folk som lider af højdeskræk eller er nervøse bilpassagerer generelt ► Medbring USD i kontanter! Pengekort kan man kun bruge få steder og kun i de store byer.

Nødvendigt udstyr: ► støvtætte tasker, lommelygte, varm hat og varmt tøj, solhat, solcreme, læbebalsam, langærmede bluser, tynde og tykke fleece, vandtæt beklædning, personlig førstehjælp kit, myggespray, lille rygsæk til daglige ture, solbriller, vådservietter

Anbefalet rejseperiode: maj - oktober

Ferieforlængelse: Rundrejse i bjergparadiset Kirgisien

Vaccinationsanbefalinger til Asien

Billeder