Via Egnatia - den romerske hærvej på Balkan

Via Egnatia - den romerske hærvej på Balkan

Via Egnatia - fra Durrës til Istanbul.

Via Egnatia, romersk hærvej, er omdrejningspunktet for vores seneste rundrejse og kulturrejse på Balkan. Ruten går tværs over Balkan fra Durrës i Albanien gennem Nordmakedonien og Grækenland til vore tiders Istanbul i det europæiske Tyrket. Det var den første store hærvej romerne byggede uden for Italien. Den skærer sig gennem terræner og områder, der selv i vore dage kræver stor ingeniørkunst ved anlæggelse af veje og vidner om ikke bare evner, men også rådighed over enorme resourcer, menneskelige såvel som økonomiske og en organisation, der kræver en stormagts formåen.

Romerne er berømte for deres ingenørkunst, tænk bare på de avancerede vandforsyningsanlæg, rørledninger og enorme akvædukter og med Romerrigets behov for forbindelse inden for riget og uden for til de store markeder og imperier mod øst blev den mindst 3 meter brede (10 romerske fod) og 1100 km lange hærvej den hurtigste forbindelse til Byzans eller Konstantinopel (Istanbul).

Hærvejen med sin karakteristiske belægning af vulkansk klippe beregnet til kærrer og vogne og en parallelt løbende vandresti uden belægning går gennem de romerske provinser: Illyricum, Makedonien og Thrakien. Den gik til allerede eksisterende byer som fx. Philippi og langs ruten opstod handelsstationer, overnatningssteder og muligheden at få friske heste til den videre rejse. Mange af disse naturlige stop på vejen blev senere til egentlige bydannelser, nogle findes endnu – nogle er gået til grunde og andre er nu spændende arkæologiske udgravninger.

Selve anlæggelsen af den romerske hærvej blev igangsat i år 146 f. Kr. samtidig med romernes endelige sejr over Karthago i den 3. puniske krig. Rom havde da erobret så meget land og herskede over enorme områder omkring Middelhavet, på Balkan, i Nordafrika og Spanien. Blot 26 år tog det romerne at anlægge vejen ovenpå og langs en endnu ældre oldtidsvej, der i århundreder havde forbundet Adriaterhavet med Ægæer- og Sortehavet. I år 56 f. Kr. skriver den romerske politiker og taler Cicero, at han i sit excil i Thessaloniki bliver forsinket på en rejse ad Via Egnatia på grund af al for meget trafik. Denne hovedfærdelsåre kom til at spille en afgørende rolle i år 42 f. Kr., hvor Brutus og Cassius led nederlag til Marcus Antonius og Octavian i opgøret efter mordet på Cæsar i ”Slaget ved Philippi”.

Via Egnatia havde en vigtig rolle for romerne helt frem til år 395 e.Kr., hvor Romerriget blev delt i Det østromerske - og Det vestromerske Rige og med den endelige administrative deling, der fulgte små 100 år senere. Den blev afgørende for udbredelsen af romersk arkitektur, kultur og religion. Men inden da regerede romerne forholdsvis fredeligt i regionen og det var i den periode apostlen Paulus på sin anden missionsrejse kom til Europa for første gang. Fra Apostelens gerninger og Paulus’ Brev til Filipperne ved vi, at apostlen Paulus kom til Grækenland i midten af det første århundrede og rejste ad Via Egnatia fra Neapolis – vore dages Kavala til Thessaloniki og det lykkedes ham at danne kristne menigheder i både Philippi og Thessaloniki.

Senere bliver Via Egnatia en vigtig handelsrute i Det byzantinske rige, der eksisterede i mere end 1000 år, og i højmiddelalderen som del af rejsen for korsfarerne på mission til Konstantinopel eller Det Hellige Land, lige indtil osmanniske tyrkere i 1456 gjorde en ende på rækken af 80 kejsere, der havde regeret fra Konstinopel og dermed var middelalderens Romerrige et afsluttet kapitel.

På rundrejsen gør vi så mange nedslag i historien som tiden tillader. Vi kører frem til de bedst bevarede og mest spændende lokationer, udgravninger, levn og spor fra Via Egnatia og et af højdepunkterne er udgravningerne fra byen Philippi ved Kavala i Grækenland.

Philippi er oprindeligt grundlagt af øboer fra Thassos og Neopolis, den nye by, der ønskede at udnytte de naturlige metalforekomster bl.a. guld, men også tømmer og landbrugsmuligheder. De grundlagde kolonien Krenides, der til forsvar for det frembrusende Perserrige (356 f.Kr) fik hjælp af Philip II af Makedonien som efterfølgende gav den sit navn. I hele den hellinistiske periode havde byen sin storhedstid og indenfor de enorme bymure var her både akropolis, et amfiteater, adskillige helligdomme, bibliotek, bade, forum eller agora, handelsgader og beboelse. Philippi blev ikke uden grund forbundet med Rom ved Via Egnatias anlæggelse. Senere kom kristne basilikaer til og som kuriosum kan Paulus’ ”fængsel” ses. I dag ligger de arkæologiske udgravninger lidt nord for Kavala på hovedvejen til Drama. De er på UNESCOs verdensarvliste og turen rundt i de velbevarede ruiner giver et imponerende indblik i byens udvikling. Et mindre museum viser fund fra udgravningerne med bl.a. buster, reliefer, vaser m.m.

Som et ekstra krydderi på denne rejse ind i historien kommer vi mod slutningen af turen til Edirne, en tyrkisk handelsby grænsende op til Bulgarien og Grækenland og som historisk har ligget på en betydningsfuld sidevej til Via Egnatia. Byen er grundlagt af den romerske kejser Hadrian og utallige store slag er afgjort her. Også her venter oplevelser, der er på UNESCOs verdensarvliste, selvom de ikke har meget med selve Via Egnatia at gøre.

Og sådan er det med vores klassiske rundrejser: Historien har tilført os flere spændende begivenheder og monumenter, der ikke skal forbigås, når vejen går forbi.

Denne Rundrejse på Balkan langs Via Egnatia er blot en i rækken af Penguin Travels mange rundrejser, der spænder fra rundrejser i ét land fx. Bulgarien, hvor vi har mange temature, Rumænien, Grækenland eller Tyrkiet til ”Det ukendte Balkan” gennem 4 lande, vores kultur- og rundrejse ”Balkan – den store tur!” der går gennem ikke mindre end 9 lande på Balkan. Penguin Travel har, som du sikkert ved, hovedkontor i Bulgarien og med mere end 30 års erfaring i rundrejser i hele verden, har vi et solidt kendskab til alle de ingredienser rundrejser og kulturrejser består af. Og det udnytter vi, når vi præsenterer denne enestående rejse i fodsporene på de gamle romere.

 

Rundrejse på Balkan langs Via Egnatia - fra Durrës til Istanbul

Etiopen - historien i nord og Danakil 12060 DKK, 11 Dage

Etiopen - historien i nord og Danakil

Denne storslåede tur tager os gennem et af Afrikas smukkeste områder. Oldhistorie der overgår...
BALKAN – den store tur! Bulgarien, Serbien, Bosnien-Herzegovina, Kroatien, Montenegro, Kosovo, Albanien, Makedonien 8860 DKK, 14 Dage

BALKAN – den store tur! Bulgarien, Serbien, Bosnien-Herzegovina, Kroatien, Montenegro, Kosovo, Albanien, Makedonien

Denne rundrejse er et kulturhistorisk kalejdoskop på Balkan. Engang for meget længe siden kaldte...
Cykelferie i Balkanbjergene - Bulgarien (guided) 4620 DKK, 8 Dage

Cykelferie i Balkanbjergene - Bulgarien (guided)

Spændende cykeltur i hjertet af Balkanbjergene. På denne rejse cykler vi langs med de nordlige...
Se alt»

Blog

29.05.2023 14:59

Opdag den fortryllende skønhed ved Lake Nakuru i Kenya

Kenya, et land med betagende landskaber og varieret dyreliv, rummer en række skjulte perler for rejsende, der søger uforglemmelige oplevelser. Blandt disse skatte ligger den fortryllende Lake Nakuru, en hypnotiserende sø beliggende i Great Rift Valley. Kendt for sit overflødige fugleliv og betagende natur, byder Lake Nakuru National Park på en fascinerende blanding af naturlige vidundere og...


28.09.2022 11:22

Via Egnatia - den romerske hærvej på Balkan

Via Egnatia - fra Durrës til Istanbul. Via Egnatia, romersk hærvej, er omdrejningspunktet for vores seneste rundrejse og kulturrejse på Balkan. Ruten går tværs over Balkan fra Durrës i Albanien gennem Nordmakedonien og Grækenland til vore tiders Istanbul i det europæiske Tyrket. Det var den første store hærvej romerne byggede uden for Italien. Den skærer sig gennem terræner og områder, der...


10.12.2021 21:01

Saudi Arabien - islams fødested (gode råd før du skal afsted)

Det tog rigtig lang tid for Saudi Arabien at beslutte sig for at åbne sine grænser for turister, men nu er det endelig en kendsgerning, og Penguin Travel satte straks dette unikke rejsemål på sit kort. Kongeriget – kendt som islams åndelige fødested, har nu en ny tilgang til at tiltrække besøgende, og visum kravene er derfor ændret. Forandringerne er så store i forhold til tidligere, at...


08.12.2021 13:51

Sokotra - en ø velsignet af guderne og glemt af menneskeheden

Kære rejseven, Da jeg var teenager (tilbage i 70'erne), var der ingen computere og "smart" enheder af nogen art. Kan du forestille dig det, eller måske kan du huske det? Det var den gang vi skrev breve på et papir med en kuglepen og sendte dem med posten. Vi lyttede til de hypermoderne Pink Floyds "The Dark Side of the Moon" eller David Bowies "Space Oddity". Og...