Sokotra - en ø velsignet af guderne og glemt af menneskeheden

Kære rejseven,

Da jeg var teenager (tilbage i 70'erne), var der ingen computere og "smart" enheder af nogen art. Kan du forestille dig det, eller måske kan du huske det? Det var den gang vi skrev breve på et papir med en kuglepen og sendte dem med posten. Vi lyttede til de hypermoderne Pink Floyds "The Dark Side of the Moon" eller David Bowies "Space Oddity". Og min ungdomslitteratur var science fiction. Vi voksede op med bøgerne af Arthur Clark, Isaac Asimov, Strugatsky-brødrene eller Ray Bradbury og det er lige præcis Bradburys "Mars-krøniker", der fik mig til at drømme om, at rejse til forskellige dele af verden og have trangen til at opdage andre kulturer. Der er en lille ø i Adenbugten, som for mig repræsenterer billedet af Bradburys Mars, der hvor de første jordboere ankommer til Mars. Derfor var det en selvfølge for mig, at min næste rejse skulle være til Sokotra. Sokotra er en del af Yemen, men for at komme dertil stopper vi først ved Sana'a, landets hovedstad.


Sana'a

"Welcome to Yemen! Where are you from?" - det er de ord, du kan høre fra alle i Sana'a. Det er mere eller mindre alle de engelske ord, de kender, men de udtaler det så oprigtigt, at man starter en nonsens-samtale. Selv ved paskontrollen i lufthavnen da vi landede i Yemen sagde betjenten: "Ah, Danmark! I er venner! Velkommen!" De forsøger på enhver mulig måde at modbevise den information, vi har modtaget om Yemen herhjemme. Det sædvanlige billede, vi får, er et farligt land, fjendtligt over for udlændinge. Der er helt sikkert regioner, som ikke er sikre, og der er fjendtlige personer eller grupper af mennesker. Men under vores rejse oplevede vi ingen trusler eller fjendtlighed.
Alle fremmede skal have visum for at komme ind i Yemen. De eneste undtagelser er saudierne, men kun når de ankommer med fly. Vores rejsemål var at se hovedstaden og besøge Sokotra. Denne rejse tilbyder en attraktiv blanding af utrolig natur, en oplevelse af mennesker isoleret fra resten af ​​verden og hovedstadens travle gader, hvor folk sidder og tygger "khat". De tygger bladene af denne amfetamin lignende plante, indtil deres kinder svulmer op.

En 'travl' dag på gaderne i Sana’a

Enhver rejsende bør besøge Sokotra. Men kun hvis man kalder sig selv ‘den rejsende’ og ikke ‘turist’! I øens hovedby, Hadibu, er der kun få hoteller i en kategori, der svarer til den europæiske tostjernede standard. Det rindende vand er koldt, og hvis du har heldet med dig fungerer bruseren i badet. På et hotelværelse er der et spejl, på et andet et køleskab, i et tredje er det muligt at der er et tv eller en knage. Men du vil sjældent finde alle disse ting i samlet i ét værelse.


Drageblodstræ

På vores rejse har vi forskellige overnatninger. Første og sidste nat bor vi på hotel, og de andre sover vi i telte på Sokotras pragtfulde strande. Der har man for det meste ikke rindende vand, så vi blev nød til at improvisere. Men de smukke steder kompensere millioner af gange for alle de små gener. Udsigterne er nogle gange helt surrealistiske, som om de ikke er fra denne planet. Sokotra-skærgården er hjemsted for mere end 300 endemiske planter og over 10 fuglearter. Hvis du nogensinde har hørt om Sokotra, er det man husker allermest, de berømte drageblodstræer. Røgelsetræet (Yemen er verdens største producent af myrra) og den egyptiske grib er de to andre vartegn man ikke glemmer.


Boswellia sokotrana


Agurketræet (Dendrosicyos)


Drageblodstræet - symbolet på Sokotra og geder, masser af geder! De er overalt, de klatre på klipperne eller ligger på af strandene, de er i restauranterne hvor de prøver at spise ens mad.

Sokotras hvide sandkyst

Der vokser ingen frugter eller grøntsager på Sokotra, men vores guide forklarer noget andet. Han forsikrede os om, at de dyrker store tomater, så store som meloner, men vi var ikke i den rigtige sæson. Hvis bare vi kunne komme tilbage om få måneder... Det var derfor, vi tog nogle få kasser med proviant med på vores fly fra Yemen. Sokotra gav os til gengæld fantastisk fisk - gul tun eller isfugl, grillet på en pande.


Fisker i Sokotra

Her står solen op omkring kl. 05.00 og går ned kort før kl. 17.00. så man skal justere sine vaner. I løbet af dagen går man rundt på de klippefyldte plateauer, forbi grotter eller omrking de naturlige varmtvandsbassiner.


Sokotras hvide strande

Tidligt på eftermiddagen når man en smuk strand hvor man slår sit telt op. Om morgenen kigger nysgerrige geder eller gribbe ind i ens telt, mens man ligger og vågner.


Trekking i Socotra

En vandre tur rundt på øen er virkelig fantastisk. Sokotra har lange sandstrande, og vigtigst af alt er de helt øde. Der er ingen turister, og du føler dig som på en anden planet. De mest imponerende steder er Qalansia-lagunen og Shuab-bugten. Det Arabiske Hav på sin nordkyst har vist os fantastiske strande med fint hvidt sand og utroligt rent smaragd farvet vand. Det Indiske Ocean på sydsiden var overraskende nok ret stormfuldt, og vandet så brunligt ud, fordi sandet blev hvirvlet med af bølgerne.


Qalansia-lagunen

Hvert år besøger omkring 2.500 turister Sokotra. I gode år går tallet op til 4.000. Ifølge de officielle oplysninger er befolkningen lidt over 40.000. Vores guide rundede dem let til 90.000. Han var en charmerende karakter. Har aldrig undgået at give os et svar på noget spørgsmål. Men normalt var hans oplysninger tvivlsomme, hvis ikke en fuldstændig løgn.


En gedehyrde fra Sokotra
Socotra-indbyggerne betragter ikke sig selv som yemenitter. De hævder at være helt anderledes. Uden for byen er det et sjældent syn at se en kvinde iført en farverig kjole. Kvinderne er helt dækket og iført en sort burka. Børn er søde som overalt i verden. Små slyngler leger med dig, synger og poserer til billeder. Vi ikke set mange mennesker arbejde, udover guider, chauffører, fiskere og restaurant- eller butiksejere ser du sjældent nogen arbejde.

Udsigten ændrede sig fuldstændig, da vi vendte tilbage til Sana'a. Folk virker også ret forskellige. De er mere åbne. Især børnene – griner, hopper rundt og råber: "Shura! Shura!" Vi forstod, at ordet betyder "billede".


Piger i Sana'a
Alle ønsker at blive fotograferet og nyder at se sit eget ansigt på en skærm. Nogle gange beder et familieoverhoved os om at tage et billede af hans børn og stiller dem stolt op foran kameraet. De ignorerer fuldstændig, at de ikke ved hvem der kommer til at se billederne Selv damer i deres burka har ikke noget imod at blive fotograferet, i modsætning til dem i Socotra. Og hvis du ser godt efter, vil du under burkaen bemærke en smuk kjole eller skjorte der elegant er kombineret med en taske.

Sana'as gamle bydel er utrolig smuk. Husene er bygget med soltørrede mursten. De ligner julehonningkager med sukkerglasur. Det er ligesom en by taget ud af et eventyr.


Honningkagebyen

Lokalbefolkningen forklarede os, at et traditionelt hus har 5 etager. Stueetagen er til dyrene. Den anden er til børnene - for at beskytte dem mod at falde ned fra de højere etager. Den tredje og den fjerde er til resten af ​​familien. Og den øverste etage er til gæster og hovedsageligt til khat-tygning. Vi så store marker med denne "urte plante". Hvilket er en selvfølge da 80 % af befolkningen tygger khat hver dag, også kvinderne (selvom vi ikke har set nogen). Men hver mand, du møder på gaden, har en kind hævet på et eller andet tidspunkt, afhængigt af hvor tidligt på dagen han startede. Khat er den vigtigste handel på markederne. Det er ligesom, hvis du ikke tygger khat at det påvirker kommunikationen på en dårlig måde.

Rengøring af gaden er ikke lokalbefolkningens første bekymring, der er flyvende plastikposer og affald rundt omkring, men ingen ser ud til at være generet af dette.

Næsten alle dadler og sultana harpiks, frugt og grøntsager samt andre varer importeres fra hele verden - Saudi-Arabien, Kuwait, Indien, Kina og USA.


Dreng i Sana'a
Jeg blev inviteret til et lokalt bryllup. Det var tilfældigvis noget i retning af et polterabend aftenen før brylluppet. Under noget som lignede vores store ballontelte til indendørs tennis eller fodbold var de mandlige venner og slægtninge samlet. Omkring 200 mænd der tyggede khat. Ærgerligt, vi ikke kunne se bruden.

Der er få hyggelige små byer, der er værd at besøge i området 50 kilometer omkring Sana'a.
I Wadi Dhahr-dalen, ligger det berømte kongeligt palads på toppen af en klippe. Dette palads er et ikonisk symbol i Yemen og du kan finde det over alt på postkort, magneter eller sedler og endda vandflasker.

Billede
Wadi Dhar, Rock Palace af en imam fra Yemen

De gamle byer Thula og Qauqaban eller Shibam med sine tårnhuse er så maleriske. Folk stopper op og starter en samtale med dig med undskyldninger om at de øver deres engelsk. Men det egentlige motiv er at sælge dig souvenirs.


Et æsel på en gade i Shibam

Yemens og Socotras charme er i deres intakte natur og uspoleret af turistindustrien. Det er et sted velsignet af guder og heldigvis glemt af mennesker. Som en af "The Martian Chronicles"-hovedkaraktererne siger, Jeff Spender: "Vi river det op, river skindet af og ændrer det, så det passer os selv...Vi, mennesker har et talent for at ødelægge store, smukke ting". Så mit råd er - skynd dig at besøge dette skjulte paradis inden det er for sent.

Sokotra i Det Indiske Ocean (Yemen)

Til hest gennem Bulgariens landsbyer 6250 DKK, 8 Dage

Til hest gennem Bulgariens landsbyer

Bjergene i Bulgarien er mange og forskellige, men Teteven Balkan kombinerer det bedste af dem alle...
Vandreferie i Rila- og Pirinbjergene - Bulgarien 4840 DKK, 8 Dage

Vandreferie i Rila- og Pirinbjergene - Bulgarien

En unik bjergvandretur over skyerne i Balkan-halvøens højeste bjerge. På denne tur vil vi bestige...
5 stan-lande - I Djengis khans fodspor 17560 DKK, 21 Dage

5 stan-lande - I Djengis khans fodspor

Følg i Gengis Khans fodspor, gennem store ørkener, rullende stepper, frugtbare dale og de...
Se alt»

Blog

28.03.2024 14:21

Alt hvad du skal vide om en "Vandreferie på egen hånd"

Kært barn har mange navne - for os er en "vandreferie på egen hånd" uden guide og uden andre deltagere end dig og dine. Vandreferie på egen hånd – en rejseform, vi har haft på programmet i 35 år: Udvalget er blevet større og større og programmerne forfinet i takt med dynamikken hos vores rejsende. Vores hovedfokus er på vandreferier i Europa, hvor netværket af vandrestier og...


29.05.2023 14:59

Opdag den fortryllende skønhed ved Lake Nakuru i Kenya

Kenya, et land med betagende landskaber og varieret dyreliv, rummer en række skjulte perler for rejsende, der søger uforglemmelige oplevelser. Blandt disse skatte ligger den fortryllende Lake Nakuru, en hypnotiserende sø beliggende i Great Rift Valley. Kendt for sit overflødige fugleliv og betagende natur, byder Lake Nakuru National Park på en fascinerende blanding af naturlige vidundere og...


28.09.2022 11:22

Via Egnatia - den romerske hærvej på Balkan

Via Egnatia - fra Durrës til Istanbul. Via Egnatia, romersk hærvej, er omdrejningspunktet for vores seneste rundrejse og kulturrejse på Balkan. Ruten går tværs over Balkan fra Durrës i Albanien gennem Nordmakedonien og Grækenland til vore tiders Istanbul i det europæiske Tyrket. Det var den første store hærvej romerne byggede uden for Italien. Den skærer sig gennem terræner og områder, der...


10.12.2021 21:01

Saudi Arabien - islams fødested (gode råd før du skal afsted)

Det tog rigtig lang tid for Saudi Arabien at beslutte sig for at åbne sine grænser for turister, men nu er det endelig en kendsgerning, og Penguin Travel satte straks dette unikke rejsemål på sit kort. Kongeriget – kendt som islams åndelige fødested, har nu en ny tilgang til at tiltrække besøgende, og visum kravene er derfor ændret. Forandringerne er så store i forhold til tidligere, at...