Centralasien er fortsat en af de mindst besøgte regioner i verden. Her findes de såkaldte "Stan-lande", de tidligere sovjetrepublikker Kasakhstan, Tadsjikistan, Turkmenistan, Usbekistan og Kirgisistan. Hvis vi går tilbage i tiden, var disse lande engang hjertet af Silkevejen, den berømte rute, der gik gennem Asien og Europa og forbandt øst og vest, hvor græske og persiske hære kæmpede, og hvor nomadestammer vandrede i enorme flokke.
For et par uger siden gennemførte vi vores første grupperejse til Stan-landende efter pandemiens start.
I denne samtale med vores turleder - Lyuben Sinadinski finder du svar på nogle af de oftest stillede spørgsmål om at rejse i Centralasien, samt du vil få nyttige tips og interessante historier lige fra kilden.
Hvad kan man forvente af en rundrejse til "Stan-landende"?
At rejse i Centralasien byder på mange forskellige former for turisme - fra eventyr til kultur, og endda kulinarisk, om du vil. En rejse til denne region indebærer bestemt en dynamisk, interessant og mangfoldig oplevelse.
Hvilke 3-steder er dine personlige top 3, hvad imponerede dig mest, og hvorfor?
Under vores rejse var vi i tre lande, så jeg vil vælge et sted fra hvert land. I Tadsjikistan er det uden tvivl Fan-bjergene, hvor vi besøgte de “Syv Søer”, Haftkul (som betyder "syv søer" påTadsjikisk). Vi nåede den sjette sø i bil, og tog derefter en kort vandretur til den sidste. Turen tog omkring en time til halvanden. Denne region er meget isoleret og meget forskellig fra resten af Tadsjikistan. Vi gik gennem flere vidt forskellige landsbyer og havde interessante møder med de lokale, og ved foden af bjerget stoppede vi flere gange for at tale med dem. Vi mødte familier med 7-8 børn, vi udvekslede indtryk med dem og de serverede os friske mandler. Det var et virkelig mindeværdigt øjeblik, ikke kun for mig, men for hele gruppen.
I Usbekistan vil jeg udpege byen Khiva. Den gamle bydel er bevaret i sin autentiske form og her kan man få et indtryk af, hvordan byen så ud i gamle dage - med sine fæstningsmure, madraser og minareter. Byen er på UNESCOs verdensarvliste og genskaber virkelig stemningen i den antikke by som den var før i tiden.
I Kirgisistan tilbragte vi mere end en halv dag i landsbyen Chon Kemin. Der boede vi i et privat hjem med de lokale, hvor vi spiste middag sammen, red på heste, vi var bare en del af deres hverdag og på den måde oplevede vi det rigtige liv på landet i Kirgisistan, og til dels nomadelivet.
Hvor lang tid tror du man skal bruge på en rejse til Centralasien?
Denne del af verden er et ekstremt interessant rejsemål. Det mest interessante fra et kulturelt og historisk synspunkt er Usbekistan. Der kan man nemt bruge 6-7 dage at rejse rundt i og man vil se og opleve noget nyt og spændende hver dag. De andre lande, Kirgisistan og Tadsjikistan, fortjener et ophold på mindst 5-6 dage for at man kan nyde landet, rejse rundt og se forskellige ting. Med hensyn til Kasakhstan er 2-3 dage absolut nok for at se Almaati, den tidligere hovedstad, og regionen omkring den, som måske er det mest interessante i hele landet. I sig selv indebærer en rundrejse en længere tur på grund af landets enorme territorium. Med hensyn til Turkmenistan giver det lukkede kommunistiske styre meget begrænsede muligheder for fri rejse i landet, er det optimale ophold 2-3 dage – for at se Ashgabat og "Helvedes port", som vi også besøger påvores rejse.
Hvor svært er det at rejse mellem landene? Hvor lang tid tager det at krydse grænserne? Er der visumkrav?Heldigvis er der i øjeblikket ingen visumkrav ved indrejse i Usbekistan og Kirgisistan og dette vil sandsynligvis forblive sådan til næste år (2022), og der er heller ikke visumkrav for indrejse i Kasakhstan. Der er visumpligt ved indrejse i Tadsjikistan. Man skal ansøge om et e-visum som lige nu koster omkring 35 $. Det er relativt nemt at ansøge om sådan et visum, man skal blot gøre det mindst en måned før ankomst til landet for at have tid nok til at være sikker på, at det bliver behandlet til tiden. Turkmenistan er et af de sværeste lande at besøge i Centralasien. Man skal have visum, som udstedes med en invitation. Prisen på visummet er omkring 100 dollars, og invitationen modtages inden for 4-6 uger før afrejse, og selve visummet modtages ved krydsning af grænsen mellem Usbekistan og Turkmenistan.
Rejsen mellem landene er behagelig og utrolig spændende. For mig personligt giver det at rejse over land et bedre indtryk af selve landeti stedet for at flyve fra en hovedstad til en anden. Når man rejser over land får man en idé om de lokales dagligdag og liv, og man møder lokalbefolkningen på en helt anden måde. Vi har et uendeligt antal af interessante begivenheder og spændende minder med hjem fra vores tur, f.eks. passerede vi nogle af de længste broer i Tadsjikistan. Vi kørte også igennem en tunnel omkring 15-16 kilometer lang, hvor der ingen belysning var, hvilket også var en ganske speciel oplevelse.
I det store hele er vejene i meget god stand. Vi kører i 4x4-busser og SUV'er, så selv de steder, hvor man skal køre off-road, er turen mere behagelig end stressende. Det var generelt ret nemt at krydse grænserne. Vi har en særlig ordning i hvert land, så vi skal skifte bil ved grænsen og afhængigt af hvor heldig gruppen er, kan det være nødvendigt at gå lidt på grænsen mellem Tadsjikistan og Usbekistan, cirka halvanden kilometer, for at blive kontrolleret af politiet ved grænsekontrollen.
Havde I nogle udfordringer på grund af Corona?
Vi er ikke stødt på problemer med hensyn til Covid19. Der var næsten ingen pandemi restriktioner nogen stedet. Det anbefales dog, at man bærer maske, men i praksis bliver de næsten ikke brugt undtagen på flyrejsen. Vi fløj mellem Usbekistan og Kirgisistan og kun der var det obligatorisk. Det var obligatorisk at vise en negativ test ved indrejse i Tadsjikistan. Og man skal også fremvise en negativ test for at komme ind i Usbekistan. Her har vi en interessant historie. Vi skulle have taget testen søndag i Penjikent, en grænseby til Usbekistan. Laboratoriet var selvfølgelig lukket, men vi fandt kontaktoplysninger til laboranten, som kom specielt for at teste os. Generelt er proceduren rent formel. Heldigvis er priserne på PCR-tests i regionen 15-20 dollars, i modsætning til resten af verden, hvor de ligger på mellem 100-150 dollars. Resultaterne fårman normalt inden for 8-12 timer, og vi havde ikke nogen problemer. En test for vaccinerede rejsende er ikke officielt påkrævet i Kirgisistan. Det viste sig dog, at Uzbekistan Airways krævede en negativ PCR-test, og derfor skulle vi i Tashkent atter have taget en test, hvilket foregik på en parkeringsplads, men det er ikke noget, man behøver at bekymre sig om.
Mange mennesker betragter Centralasien som en relativ farlig region at rejse i. Hvad var dit indtryk af sikkerheden under turen? Hvordan ville du sammenligne det med andre dele af verden, du har rejst i?
Vi følte os trygge under hele ture. Lokalbefolkningen er utrolig venlig. I Tadsjikistan tager KGB sig af din sikkerhed overalt. Selv i bjergene er der checkpoints, hvor der skal vises pas, bagagen bliver tjekket osv. Med hensyn til sikkerhed har vi ikke haft et eneste problem, hverken tryghed eller sikkerhed er noget, man skal bekymre sig om.
Fremvisning af traditionel jagt med ørne og falke i Kirgisistan
Hvornår er det bedst at rejse til Centralasien?
Det kommer an på, hvilke oplevelser man vil have. April, maj og juni er gode måneder at rejse på, samt om efteråret - september og oktober. Sommeren er meget varm i Usbekistan, men i bjergene i Kirgisistan og Tadsjikistan er der vidunderligt. Der er mange ruter, der egner sig til vandring og ridning, og sommeren er det bedste tidspunkt at rejse i, hvis man er til sådanne aktiviteter. Generelt er det muligt at lave lignende rejser om vinteren, så får rejsen en særlig charme, den er mere udfordrende og interessant. Jeg vil sige, man kan rejse hele året, det er en smagssag.
Er det nemt at finde et vekselbureau eller en pengeautomat, eller er det bedst at medbringe kontanter?
I de fleste lande skal man betale kontant, betaling med kort bliver bestemt ikke brugt særlig meget. Heldigvis er det ret billigt, i gennemsnit bruger vi ikke mere end 15-20 dollars om dagen, hvilket inkluderer både mad og små souvenirs. I hvert land gik gruppen sammen hen for at veksle penge, der hvor de lokale anbefalede os, at det var bedst. Det er ikke nødvendigt, at veksle penge hjemmefra. Det eneste man skal være opmærksom på, hvis man tager penge med fra Danmark (US-dollars) er, at det skal være sedler på mindst 50 eller 100 dollars og vigtigt er, at det er ny udstedte sedler.
Stenhuse i Tadsjikistan
Man hører ofte historier om gæstfriheden hos folket fra de såkaldte "stan-lande". Hvad var dit indtryk?
Folk er utrolig venlige og gæstfrie. De er altid parat til at hjælpe, og de ville meget gerne dele deres historie med os. I løbet af dagen var der nogen der inviterede os på besøg, de lavede aftensmad til os osv.
Gruppen i Samarkand, Usbekistan
29.05.2023 14:59
Kenya, et land med betagende landskaber og varieret dyreliv, rummer en række skjulte perler for rejsende, der søger uforglemmelige oplevelser. Blandt disse skatte ligger den fortryllende Lake Nakuru, en hypnotiserende sø beliggende i Great Rift Valley. Kendt for sit overflødige fugleliv og betagende natur, byder Lake Nakuru National Park på en fascinerende blanding af naturlige vidundere og...
28.09.2022 11:22
Via Egnatia - fra Durrës til Istanbul. Via Egnatia, romersk hærvej, er omdrejningspunktet for vores seneste rundrejse og kulturrejse på Balkan. Ruten går tværs over Balkan fra Durrës i Albanien gennem Nordmakedonien og Grækenland til vore tiders Istanbul i det europæiske Tyrket. Det var den første store hærvej romerne byggede uden for Italien. Den skærer sig gennem terræner og områder, der...
10.12.2021 21:01
Det tog rigtig lang tid for Saudi Arabien at beslutte sig for at åbne sine grænser for turister, men nu er det endelig en kendsgerning, og Penguin Travel satte straks dette unikke rejsemål på sit kort. Kongeriget – kendt som islams åndelige fødested, har nu en ny tilgang til at tiltrække besøgende, og visum kravene er derfor ændret. Forandringerne er så store i forhold til tidligere, at...
08.12.2021 13:51
Kære rejseven, Da jeg var teenager (tilbage i 70'erne), var der ingen computere og "smart" enheder af nogen art. Kan du forestille dig det, eller måske kan du huske det? Det var den gang vi skrev breve på et papir med en kuglepen og sendte dem med posten. Vi lyttede til de hypermoderne Pink Floyds "The Dark Side of the Moon" eller David Bowies "Space Oddity". Og...