Rwanda i overhalingsbanen

Rwanda i overhalingsbanen

Ved du, at Rwanda er et af de sikreste lande i Afrika at rejse i? Befolkningen er åben og venlig overfor besøgende udefra og udover de gængse rejseråd om påklædning, der matcher landets kultur og huske at holde på hat og briller, hvor mange samles, så kan man roligt rejse rundt i landet også på egen hånd.
Det lille afrikanske land, Rwanda, hvis navn tidligere mest var forbundet med det forfærdelige folkedrab, der skete her i 1994, har siden da gennemlevet enorme forandringer, der kan være svære at fatte. Men faktum er, at de tragiske begivenheder også blev et vendepunkt i landets historie. Siden da har det startet en ny vej med social, økonomisk og økologisk udvikling og fortjener i den grad, at vi ser på landet med nye øjne.
Her er nogle interessante fakta om Rwanda, der vil vække din nysgerrighed og hvem ved, måske er det dit næste rejsemål.

Plastikposer er bandlyst
Du forventer næppe, at et afrikansk land hører til blandt de reneste i verden. Men det er tilfældet med Rwanda. Dets offentlige rum er altid bemærkelsesværdigt rene, og det er normalt, at affald ikke flyder rundt omkring. Det skyldes dels forbuddet mod plastikposer i landet siden 2008. Når du kommer ind i landet, kontrolleres din bagage af embedsmænd, og du bliver bedt om at fjerne eventuelle plastposer, du måtte have.

Kvinder i parlamentet
Rwanda har i mange år kunnet bryste sig af at have en af verdens højeste %-satser kvinder i parlamentet og af at være det første land i verden med flest kvindelige parlamentsmedlemmer overhovedet. Lige nu er der 61,3 % kvinder i Underhuset og 38,5 % i Overhuset.

Fælles arbejds-lørdag
Hver den sidste lørdag i måneden fra kl. 8 til kl. 11 deltager folk på landsplan i samfundsprojekter. De fælles borgeropgaver er kendt som Umuganda og deltagelse er obligatorisk. Folk over hele landet  gør gaderne rene, er med til at bygge skoler, til at slå græs osv. Ideen bag denne praksis er ikke kun at holde alt rent og pænt, men også tænkt som en måde at forene folk på efter de store traumer.

Hjemsted for de store bjerggorillaer
Omkring 60% af de truede bjerggorillaer findes i Virunga-massivet som Volcanoes National Park i Rwanda er en del af. Gorillaer er fascinerende dyr, og det er en unik oplevelse at se dem i deres naturlige habitat, især når man tænker på, at vi deler over 97% af vores egen genetiske kode med dem. Rwanda tager deres beskyttelse meget alvorligt. Det betyder, at mindre end 100 turister om dagen har lov til at deltage i gorilla-sporing, og tilladelsen koster $ 1500 pr. person.

De 1000 bakkers land
Landet ligger i Afrikas hjerte og uden adgang til havet. Til gengæld ligger Rwanda i snit 1000 m over havets overflade og intet sted ligger på højde med havet. Det er kuperet og bjergrigt og kendt som ”The land of thousand hills”.

En gang en del af Tyskland og Belgien
Tilbage i slutningen af det 18. århundrede udgjorde Rwanda sammen med Berundi og en del af Mozambique en del af kolonien Tysk Ø;stafrika. Efter 1.verdenskrig blev det en del af Belgisk Congo. En selvstændig stat blev først udråbt i 1962.

Folkedrabet
Et af verdenshistoriens mest forfærdelige folkedrab fandt sted her. Rwandas befolkning udgøres hovedsageligt af hutuer og tutsier, der historisk har været i indbyrdes konflikter. Kolonitiden ingen undtagelse. Kulminationen på denne konflikt var i 1994, hvor næsten 1 mill. tutsier og moderate hutuer i en periode på kun 100 dage blev slagtet af hutuer. Det er det hurtigste og et af de mest brutale folkemord i verdenshistorien. Healingsprocessen har været i gang mere end 25 år og ser ud til at kunne lykkes.

Inspiration til store filmværker – se dem før din rejse
Dramaet "Hotel Rwanda" fra 2014 blev inspireret af den virkelige historie om Paul Rusesabagina - lederen af Hôtel des Mille Collines, der formåede at redde hundreder af liv under folkemordet i 1994. Dette hotel er åbent og er nu et af de mest foretrukne valg for besøgende i Kigali. Et andet kritikerrost drama baseret på virkelige begivenheder er 1998-filmen "Gorillas in the Mist". Det fortæller historien om naturforsker Dian Fossey, der studerede bjerggorillaerne og gjorde en kæmpe indsats for deres overlevelse længe før det var på den almindelige dagsorden. Faktisk er en af de mest populære vandreruter opkaldt efter hende og fører til hendes grav og hendes forskningslejr.

Rwanda er det tættest befolkede land i Afrika
Den gennemsnitlige befolkningstæthed anslås til 469 personer pr. kvadratkilometer, hvilket gør Rwanda til det tættest befolkede land i Afrika.

Fire officielle sprog
Ikke mindre end 4 sprog er officielle i Rwanda: kinyarwanda og kiswahili, mens engelsk og fransk fungerer som en slags officielle tillægssprog.

Kampen mod malaria ser ud til at virke i Rwanda
Tidlig diagnostisering og effektiv behandling ser ud til at virke i Rwanda. Fra 2017 til 2020 er de registrerede malariatilfælde faldet fra 4,8 mill til 1,8 mill. – de svære tilfælde fra 18.000 i 2016 til 3.000 i 2020 og malariarelaterede dødsfald fra 700 i 2016 til 148 i 2020. Forhåbentligt er malaria på vej i historiebogen.

Bilfrie dage i Rwanda
Måske husker du eller har hørt om de bilfrie søndage under oliekrisen i Danmark. Dengang en økonimisk nødvendighed. Men i Rwanda har man i mange år haft bilfrie dage. Ikke fordi der er benzinmangel, men for at fremme en sund livsstil, sætte fokus på bæredygtighed og give mulighed for fælles sportsoplevelser. På de bilfrie dage er gader og veje fyldt med løbere, cyklister, rulleskøjtere og andre i bevægelse.

På opdagelse i Rwanda

Det bedste af Kenya på en uge 10050 DKK, 8 Dage

Det bedste af Kenya på en uge

Kenya er et af de rejsemål, hvor vi vitterligt kan sige, at det har alt. Her ligger det berømte...
Syrien og Libanon rundrejse 10050 DKK, 8 Dage

Syrien og Libanon rundrejse

Damaskus byder dig velkommen igen! Syrien har haft et turbulent 10 år med krigen og dens følger....
5 stan-lande - I Djengis khans fodspor 14740 DKK, 21 Dage

5 stan-lande - I Djengis khans fodspor

Følg i Gengis Khans fodspor, gennem store ørkener, rullende stepper, frugtbare dale og de...
Se alt» Blog

28.09.2022 11:22

Via Egnatia - den romerske hærvej på Balkan

Via Egnatia - fra Durrës til Istanbul. Via Egnatia, romersk hærvej, er omdrejningspunktet for vores seneste rundrejse og kulturrejse på Balkan. Ruten går tværs over Balkan fra Durrës i Albanien gennem Nordmakedonien og Grækenland til vore tiders Istanbul i det europæiske Tyrket. Det var den første store hærvej romerne byggede uden for Italien. Den skærer sig gennem terræner og områder, der...


10.12.2021 21:01

Saudi Arabien - islams fødested (gode råd før du skal afsted)

Det tog rigtig lang tid for Saudi Arabien at beslutte sig for at åbne sin grænser for turister, men nu er det endelig en kendsgerning, og Penguin Travel satte straks dette unikke rejsemål på sit kort.Kongeriget – kendt som islams åndelige fødested, har nu en ny tilgang til at tiltrække besøgende, og visum kravene er derfor ændret. Forandringerne er så store i forhold til tidligere, at de...


08.12.2021 13:51

Sokotra - en ø velsignet af guderne og glemt af menneskeheden

Kære rejseven, Da jeg var teenager (tilbage i 70'erne), var der ingen computere og "smart" enheder af nogen art. Kan du forestille dig det, eller måske kan du huske det? Det var den gang vi skrev breve på et papir med en kuglepen og sendte dem med posten. Vi lyttede til de hypermoderne Pink Floyds "The Dark Side of the Moon" eller David Bowies "Space Oddity". Og...


15.11.2021 15:05

Centralasien - alt du behøver at vide inden afrejse

Centralasien er fortsat en af ​​de mindst besøgte regioner i verden. Her findes de såkaldte "Stan-lande", de tidligere sovjetrepublikker Kasakhstan, Tadsjikistan, Turkmenistan, Usbekistan og Kirgisistan. Hvis vi går tilbage i tiden, var disse lande engang hjertet af Silkevejen, den berømte rute, der gik gennem Asien og Europa og forbandt øst og vest, hvor græske og persiske hære...