Rejs trygt og sikkert!

Rwanda i overhalingsbanen

Rwanda i overhalingsbanen

Ved du, at Rwanda er et af de sikreste lande i Afrika at rejse i? Befolkningen er åben og venlig overfor besøgende udefra og udover de gængse rejseråd om påklædning, der matcher landets kultur og huske at holde på hat og briller, hvor mange samles, så kan man roligt rejse rundt i landet også på egen hånd.
Det lille afrikanske land, Rwanda, hvis navn tidligere mest var forbundet med det forfærdelige folkedrab, der skete her i 1994, har siden da gennemlevet enorme forandringer, der kan være svære at fatte. Men faktum er, at de tragiske begivenheder også blev et vendepunkt i landets historie. Siden da har det startet en ny vej med social, økonomisk og økologisk udvikling og fortjener i den grad, at vi ser på landet med nye øjne.
Her er nogle interessante fakta om Rwanda, der vil vække din nysgerrighed og hvem ved, måske er det dit næste rejsemål.

Plastikposer er bandlyst
Du forventer næppe, at et afrikansk land hører til blandt de reneste i verden. Men det er tilfældet med Rwanda. Dets offentlige rum er altid bemærkelsesværdigt rene, og det er normalt, at affald ikke flyder rundt omkring. Det skyldes dels forbuddet mod plastikposer i landet siden 2008. Når du kommer ind i landet, kontrolleres din bagage af embedsmænd, og du bliver bedt om at fjerne eventuelle plastposer, du måtte have.

Kvinder i parlamentet
Rwanda har i mange år kunnet bryste sig af at have en af verdens højeste %-satser kvinder i parlamentet og af at være det første land i verden med flest kvindelige parlamentsmedlemmer overhovedet. Lige nu er der 61,3 % kvinder i Underhuset og 38,5 % i Overhuset.

Fælles arbejds-lørdag
Hver den sidste lørdag i måneden fra kl. 8 til kl. 11 deltager folk på landsplan i samfundsprojekter. De fælles borgeropgaver er kendt som Umuganda og deltagelse er obligatorisk. Folk over hele landet  gør gaderne rene, er med til at bygge skoler, til at slå græs osv. Ideen bag denne praksis er ikke kun at holde alt rent og pænt, men også tænkt som en måde at forene folk på efter de store traumer.

Hjemsted for de store bjerggorillaer
Omkring 60% af de truede bjerggorillaer findes i Virunga-massivet som Volcanoes National Park i Rwanda er en del af. Gorillaer er fascinerende dyr, og det er en unik oplevelse at se dem i deres naturlige habitat, især når man tænker på, at vi deler over 97% af vores egen genetiske kode med dem. Rwanda tager deres beskyttelse meget alvorligt. Det betyder, at mindre end 100 turister om dagen har lov til at deltage i gorilla-sporing, og tilladelsen koster $ 1500 pr. person.

De 1000 bakkers land
Landet ligger i Afrikas hjerte og uden adgang til havet. Til gengæld ligger Rwanda i snit 1000 m over havets overflade og intet sted ligger på højde med havet. Det er kuperet og bjergrigt og kendt som ”The land of thousand hills”.

En gang en del af Tyskland og Belgien
Tilbage i slutningen af det 18. århundrede udgjorde Rwanda sammen med Berundi og en del af Mozambique en del af kolonien Tysk Ø;stafrika. Efter 1.verdenskrig blev det en del af Belgisk Congo. En selvstændig stat blev først udråbt i 1962.

Folkedrabet
Et af verdenshistoriens mest forfærdelige folkedrab fandt sted her. Rwandas befolkning udgøres hovedsageligt af hutuer og tutsier, der historisk har været i indbyrdes konflikter. Kolonitiden ingen undtagelse. Kulminationen på denne konflikt var i 1994, hvor næsten 1 mill. tutsier og moderate hutuer i en periode på kun 100 dage blev slagtet af hutuer. Det er det hurtigste og et af de mest brutale folkemord i verdenshistorien. Healingsprocessen har været i gang mere end 25 år og ser ud til at kunne lykkes.

Inspiration til store filmværker – se dem før din rejse
Dramaet "Hotel Rwanda" fra 2014 blev inspireret af den virkelige historie om Paul Rusesabagina - lederen af Hôtel des Mille Collines, der formåede at redde hundreder af liv under folkemordet i 1994. Dette hotel er åbent og er nu et af de mest foretrukne valg for besøgende i Kigali. Et andet kritikerrost drama baseret på virkelige begivenheder er 1998-filmen "Gorillas in the Mist". Det fortæller historien om naturforsker Dian Fossey, der studerede bjerggorillaerne og gjorde en kæmpe indsats for deres overlevelse længe før det var på den almindelige dagsorden. Faktisk er en af de mest populære vandreruter opkaldt efter hende og fører til hendes grav og hendes forskningslejr.

Rwanda er det tættest befolkede land i Afrika
Den gennemsnitlige befolkningstæthed anslås til 469 personer pr. kvadratkilometer, hvilket gør Rwanda til det tættest befolkede land i Afrika.

Fire officielle sprog
Ikke mindre end 4 sprog er officielle i Rwanda: kinyarwanda og kiswahili, mens engelsk og fransk fungerer som en slags officielle tillægssprog.

Kampen mod malaria ser ud til at virke i Rwanda
Tidlig diagnostisering og effektiv behandling ser ud til at virke i Rwanda. Fra 2017 til 2020 er de registrerede malariatilfælde faldet fra 4,8 mill til 1,8 mill. – de svære tilfælde fra 18.000 i 2016 til 3.000 i 2020 og malariarelaterede dødsfald fra 700 i 2016 til 148 i 2020. Forhåbentligt er malaria på vej i historiebogen.

Bilfrie dage i Rwanda
Måske husker du eller har hørt om de bilfrie søndage under oliekrisen i Danmark. Dengang en økonimisk nødvendighed. Men i Rwanda har man i mange år haft bilfrie dage. Ikke fordi der er benzinmangel, men for at fremme en sund livsstil, sætte fokus på bæredygtighed og give mulighed for fælles sportsoplevelser. På de bilfrie dage er gader og veje fyldt med løbere, cyklister, rulleskøjtere og andre i bevægelse.

På opdagelse i Rwanda

BALKAN – den store tur! Bulgarien, Serbien, Bosnien-Herzegovina, Kroatien, Montenegro, Kosovo, Albanien, Makedonien 8360 DKK, 14 Dage

BALKAN – den store tur! Bulgarien, Serbien, Bosnien-Herzegovina, Kroatien, Montenegro, Kosovo, Albanien, Makedonien

DOWNLOAD TRIP DOSSIER   Denne rundrejse er et kulturhistorisk kalejdoskop på Balkan. Engang...
Sydsudan - kvæghyrdernes land 14030 DKK, 9 Dage

Sydsudan - kvæghyrdernes land

Der er ingen tvivl om, at Sydsudan er en af de mest udfordrende destinationer for den frygtløse...
Vandreferie i Rila- og Pirinbjergene - Bulgarien 3960 DKK, 8 Dage

Vandreferie i Rila- og Pirinbjergene - Bulgarien

En unik bjergvandretur over skyerne i Balkan-halvøens højeste bjerge. På denne tur vil vi bestige...
Se alt» Blog

29.04.2021 15:35

Rwanda i overhalingsbanen

Ved du, at Rwanda er et af de sikreste lande i Afrika at rejse i? Befolkningen er åben og venlig overfor besøgende udefra og udover de gængse rejseråd om påklædning, der matcher landets kultur og huske at holde på hat og briller, hvor mange samles, så kan man roligt rejse rundt i landet også på egen hånd. Det lille afrikanske land, Rwanda, hvis navn tidligere mest var forbundet med det...


27.04.2021 13:12

7 interessante fakta om Afghanistan

Så er der igen nyt fra Afghanistan. Denne gang om tilbagetrækning af soldater frem til 11.september 2021. I mere end 50 år har Afghanistan været lig med historier om flygtninge, terrorisme, burkaer og skæg. Men landet er så meget mere end det. Det er et land med oldgammel historie, gamle velbevarede traditioner og unik kultur. Her er 7 interessante fakta om Afghanistan, der vil rokke ved din...


21.08.2018 17:13

Guinea Tilhørte Engang En Række Afrikanske Emperier

Guinea tilhørte engang en række afrikanske emperier Den land vi nu kender som Guinea, har tilhørte en række akfrikanske emperier, indtil Frankrig koloniserede landet i 1890’erne, og gjorde det til en del af Fransk Vestafrika. Trods flere forsøg fra lokale på at vælte den franske regering, blev Guinea atter inkorporeret i Fransk Vestafrika i starten af 1900-tallet, og blev kaldt Fransk...


15.08.2018 17:35

Et af de Mest Imponerende Vandfald i Verden

Et af de mest imponerende vandfald i Guyana Kaieteur Falls i Guyana er rangeret som nummer to, på listen over de mest imponerende vandfald i verden, Worldwide Waterfall Database. Det er fantastisk. Vandfaldet har et fald på 225 meter. Selv ikke det verdensberømte Niagara Falls kommer i nærheden med sine små 50 meter. Guyana er den eneste engelsktalende nation i Sydamerika På trods af at have...