Rejs trygt og sikkert!

7 interessante fakta om Afghanistan

7 interessante fakta om Afghanistan

Så er der igen nyt fra Afghanistan - i april 2021 skrev vi om tilbagetrækning af soldater frem til 11.september 2021. Fulde af håb og optimisme - velvidende at  Afghanistan i mere end 50 år har været været på forsiderne med historier om flygtninge, terrorisme, burkaer og skæg.

I 2015 skrev Suzanne Brøgger om sine oplevelser i landet i bogen "Jeg har set den gamle verden forsvinde – hvor er mine øreringe? : Breve til Prinsen af Mogadonien:  ”Jeg tror ikke, situationen har ændret sig afgørende til i dag. Afghanerne som helhed, de ca. 70 forskellige stammer og sproggrupper, har ikke anden national identitet tilfælles end brød og tøj, krig og uovervindelighed. Det mislykkedes to gange for englænderne at indtage landet i 1800-tallet, og russerne brækkede halsen på at få afghanerne under kontrol i 1980’erne. Spørgsmålet er da også, om verdenssamfundet vil eksplodere i forsøget på at opnå det, som ikke tidligere i historien har været muligt.”

Hvad fremtiden bringer på rejsefronten, må tiden vise. Trods dennes uoverskuelighed lige nu, så er landet så meget mere end krig og ufred. Det er farverige basarer og duften af brød, det er morgenkulde og middagshede, ufremkommelige bjergegne og udtørrede floder. Det er folk af kød og blod, der bærer historiens tunge åg. Det er et land med oldgammel historie, gamle velbevarede traditioner og unik kultur.

Her er 7 interessante fakta om Afghanistan, der indtil august 2021 kunne rokke ved din forestilling om landet.

1. De første oliemalerier blev malet i Afghanistan
Du tror måske ikke på det, men de første oliemalerier blev ikke malet i renæssancens Europa, men i klipperne i Bamiyan, der ligger i det centrale Afghanistan. Dette skete omkring 650 f.Kr., da Bamiyan var et blomstrende eksempel på buddhistisk civilisation. Byens velstand varede indtil det 9. århundrede, da islamister overtog landet. De højeste Buddha-statuer i verden lå i Afghanistan, indtil de blev ødelagt af Taliban i 2001.

2. I Afghanistan fejrer man nytår i marts
Afghanere fejrer nytår i følge den persiske kalender – Nowruz, den 21. marts, som er den første forårsdag. Tusinder rejser til den nordlige by Mazar-e-Sharif for at byde Nowruz velkommen gennem en præ-islamistisk festival. Festlighederne foregår på pladsen ved Hazrat-e-Ali, Den blå Moske. Dagen er forbundet med familiebesøg og gamle traditioner. En af dem er, at nogle lokale stærke mænd hæver et kæmpe islamisk banner, janda, for at hilse nytår og foråret velkommen. Hvis banneret hejses nemt og i en flydende bevægelse, er det varsel om gode tider.

3. Den eneste kvinde som Alexander den Store virkelig tabte sit hjerte til, var en afghansk kvinde
Alexander den Store erobrede den gamle afghanske citadel Herat i 330 f.Kr. og det var aldrig kvinder han manglede. Den eneste, han ikke kunne modstå var den smukke afghanske kvinde Roxana fra den nordlige provins, Balkh. Det var hende, der fødte hans eneste søn kort før Alexander den Stores død i en alder af 33 år.

4. I Afghanistan er en ugedag dedikeret til poesi
Poesi er en højt skattet del af afghansk kultur. Afghanere har i århundreder fortalt deres historier i vers. Torsdag aften er kendt som "poesiens aften" i byen Herat. Her samles mænd, kvinder og børn for at lytte til og recitere gamle og moderne vers, lytte til traditionel heratisk musik og nyde sød te og kager.

5. Vidste du, at Arnold Schwarzenegger er et idol for unge afghanere
En muskuløs Arnold Schwarzenegger pryder plakater, der hænger på væggene i mange fitnesscentre og nogle lokale mener, at den amerikanske skuespiller og tidligere guvernør faktisk ligner en afghaner.

6. Mange afghanere ønsker, at gede-kastning bliver en olympisk sport
Ja, den er god nok! Buzkashi er en gammel nationalsport, der har fundet sted på nordafghanske stepper i århundreder og en af verdens vildeste. Den tiltrækker tusindvis af tilskuere og nu også store sponsorater fra lokale virksomheder. Den går ud på, at ryttere forsøger at få en død ged ind i en kridtcirkel – lidt forenklet. Kvinder må ikke deltage og sporten kan både være brutal og hård for hest, rytter og ged. Chancen for optagelse i Olympiadens fine selskab er nok ikke lige om hjørnet.

7. Kandahar er en af de travleste lufthavne i verden
Lufthavnen i byen Kandahar, der ligger i det sydlige Afghanistan, har en af de travleste landingsbaner i verden og tilbage i 2009 ligefrem den travleste i verden. Cirka 30.000 amerikanske soldater plus civile og andet militært personel såvel som andre NATO-tropper, nødhjælpsarbejdere og mange journalister har i årevis rejst ind og ud af Kandahar. I Afghanistan siger man, at den, der kontrollerer Kandahar og dens lufthavn, kontrollerer landet.

Stedet hvor Pamir bjergene møder Hindu Kush - Tadsjikistan og Afghanistan

Cykelferie i Balkanbjergene - Bulgarien (guided) 4020 DKK, 8 Dage

Cykelferie i Balkanbjergene - Bulgarien (guided)

Spændende cykeltur i hjertet af Balkanbjergene. På denne rejse cykler vi langs med de nordlige...
BALKAN – den store tur! Bulgarien, Serbien, Bosnien-Herzegovina, Kroatien, Montenegro, Kosovo, Albanien, Makedonien 7590 DKK, 14 Dage

BALKAN – den store tur! Bulgarien, Serbien, Bosnien-Herzegovina, Kroatien, Montenegro, Kosovo, Albanien, Makedonien

DOWNLOAD TRIP DOSSIER   Denne rundrejse er et kulturhistorisk kalejdoskop på Balkan. Engang...
På østeuropæisk opdagelse - Rumænien, Moldova, Ukraine og Hviderusland 10350 DKK, 15 Dage

På østeuropæisk opdagelse - Rumænien, Moldova, Ukraine og Hviderusland

Har du lyst til at følge i Grev Draculas fodspor, afdække hemmeligheder i et af de mindst besøgte...
Se alt» Blog

25.08.2021 13:12

7 interessante fakta om Afghanistan

Så er der igen nyt fra Afghanistan - i april 2021 skrev vi om tilbagetrækning af soldater frem til 11.september 2021. Fulde af håb og optimisme - velvidende at  Afghanistan i mere end 50 år har været været på forsiderne med historier om flygtninge, terrorisme, burkaer og skæg. I 2015 skrev Suzanne Brøgger om sine oplevelser i landet i bogen "Jeg har set den gamle verden forsvinde...


10.08.2021 15:10

Guinea – mineraler og chimpamser, der bruger sten som værktøj

Guinea - pygmæernes land og guldminer Det oprindelige folk i Guinea var pygmæer. Langsomt blev de fordrevet og assimileret af indtrængende folkeslag, der i århundreder søgtelykken i guldminerne, der forsynede middelhavslandene med det ædle metal. Guinea – og kun Guinea Dette vestafrikansk land hedder kun Guinea, men for at adskille det fra en række andre lande, hvor navnet Guinea...


10.08.2021 14:50

Top 7 seværdigheder i Sydsudan

Sudan er det nyeste land i verden og et, som mange mennesker ikke engang har hørt om. Dem, der har, forbinder det normalt med den militære konflikt, der har hærget i regionen i årtier. Men bag alt dette ligger et land med gamle kulturelle ritualer, et utal af farverige lokale stammer og rå naturlig skønhed. Det er stadig en af de mest udfordrende destinationer for den udforskende rejsende. I...


09.08.2021 12:20

De ukendte pyramider i Sudan

De ukendte pyramider i Sudan Kan du navnet på landet med de fleste pyramider i verden? Nej, det er ikke Egypten. Landet, der har denne rekord med mere end 200 pyramider, er faktisk Egyptens sydlige nabo - Sudan. Selvom de ikke er så store som de egyptiske, er de lige så imponerende og har lige så spændende historie, der går tilbage til 800-tallet f.Kr., til kongeriget Kush. De sudans pyramider...