Rejs trygt og sikkert!

7 interessante fakta om Afghanistan

7 interessante fakta om Afghanistan

Så er der igen nyt fra Afghanistan. Denne gang om tilbagetrækning af soldater frem til 11.september 2021. I mere end 50 år har Afghanistan været lig med historier om flygtninge, terrorisme, burkaer og skæg. Men landet er så meget mere end det. Det er et land med oldgammel historie, gamle velbevarede traditioner og unik kultur.

Her er 7 interessante fakta om Afghanistan, der vil rokke ved din forestilling om landet.

1. De første oliemalerier blev malet i Afghanistan
Du tror måske ikke på det, men de første oliemalerier blev ikke malet i renæssancens Europa, men i klipperne i Bamiyan, der ligger i det centrale Afghanistan. Dette skete omkring 650 f.Kr., da Bamiyan var et blomstrende eksempel på buddhistisk civilisation. Byens velstand varede indtil det 9. århundrede, da islamister overtog landet. De højeste Buddha-statuer i verden lå i Afghanistan, indtil de blev ødelagt af Taliban i 2001.

2. I Afghanistan fejrer man nytår i marts
Afghanere fejrer nytår i følge den persiske kalender – Nowruz, den 21. marts, som er den første forårsdag. Tusinder rejser til den nordlige by Mazar-e-Sharif for at byde Nowruz velkommen gennem en præ-islamistisk festival. Festlighederne foregår på pladsen ved Hazrat-e-Ali, Den blå Moske. Dagen er forbundet med familiebesøg og gamle traditioner. En af dem er, at nogle lokale stærke mænd hæver et kæmpe islamisk banner, janda, for at hilse nytår og foråret velkommen. Hvis banneret hejses nemt og i en flydende bevægelse, er det varsel om gode tider.

3. Den eneste kvinde som Alexander den Store virkelig tabte sit hjerte til, var en afghansk kvinde
Alexander den Store erobrede den gamle afghanske citadel Herat i 330 f.Kr. og det var aldrig kvinder han manglede. Den eneste, han ikke kunne modstå var den smukke afghanske kvinde Roxana fra den nordlige provins, Balkh. Det var hende, der fødte hans eneste søn kort før Alexander den Stores død i en alder af 33 år.

4. I Afghanistan er en ugedag dedikeret til poesi
Poesi er en højt skattet del af afghansk kultur. Afghanere har i århundreder fortalt deres historier i vers. Torsdag aften er kendt som "poesiens aften" i byen Herat. Her samles mænd, kvinder og børn for at lytte til og recitere gamle og moderne vers, lytte til traditionel heratisk musik og nyde sød te og kager.

5. Vidste du, at Arnold Schwarzenegger er et idol for unge afghanere
En muskuløs Arnold Schwarzenegger pryder plakater, der hænger på væggene i mange fitnesscentre og nogle lokale mener, at den amerikanske skuespiller og tidligere guvernør faktisk ligner en afghaner.

6. Mange afghanere ønsker, at gede-kastning bliver en olympisk sport
Ja, den er god nok! Buzkashi er en gammel nationalsport, der har fundet sted på nordafghanske stepper i århundreder og en af verdens vildeste. Den tiltrækker tusindvis af tilskuere og nu også store sponsorater fra lokale virksomheder. Den går ud på, at ryttere forsøger at få en død ged ind i en kridtcirkel – lidt forenklet. Kvinder må ikke deltage og sporten kan både være brutal og hård for hest, rytter og ged. Chancen for optagelse i Olympiadens fine selskab er nok ikke lige om hjørnet.

7. Kandahar er en af de travleste lufthavne i verden
Lufthavnen i byen Kandahar, der ligger i det sydlige Afghanistan, har en af de travleste landingsbaner i verden og tilbage i 2009 ligefrem den travleste i verden. Cirka 30.000 amerikanske soldater plus civile og andet militært personel såvel som andre NATO-tropper, nødhjælpsarbejdere og mange journalister har i årevis rejst ind og ud af Kandahar. I Afghanistan siger man, at den, der kontrollerer Kandahar og dens lufthavn, kontrollerer landet.

Stedet hvor Pamir bjergene møder Hindu Kush - Tadsjikistan og Afghanistan

BALKAN – den store tur! Bulgarien, Serbien, Bosnien-Herzegovina, Kroatien, Montenegro, Kosovo, Albanien, Makedonien 8360 DKK, 14 Dage

BALKAN – den store tur! Bulgarien, Serbien, Bosnien-Herzegovina, Kroatien, Montenegro, Kosovo, Albanien, Makedonien

DOWNLOAD TRIP DOSSIER   Denne rundrejse er et kulturhistorisk kalejdoskop på Balkan. Engang...
Det bedste af Mexico - grupperejse 7390 DKK, 10 Dage

Det bedste af Mexico - grupperejse

Riv 10 dage ud af kalenderen og tag med os på denne 10-dages tur for at udforske en overflod af...
Rideferie i Rodopibjergene, Bulgarien 5520 DKK, 8 Dage

Rideferie i Rodopibjergene, Bulgarien

Rodopi-bjergene i det sydlige Bulgarien er masser af uspoleret natur, historiske seværdigheder,...
Se alt» Blog

29.04.2021 15:35

Rwanda i overhalingsbanen

Ved du, at Rwanda er et af de sikreste lande i Afrika at rejse i? Befolkningen er åben og venlig overfor besøgende udefra og udover de gængse rejseråd om påklædning, der matcher landets kultur og huske at holde på hat og briller, hvor mange samles, så kan man roligt rejse rundt i landet også på egen hånd. Det lille afrikanske land, Rwanda, hvis navn tidligere mest var forbundet med det...


27.04.2021 13:12

7 interessante fakta om Afghanistan

Så er der igen nyt fra Afghanistan. Denne gang om tilbagetrækning af soldater frem til 11.september 2021. I mere end 50 år har Afghanistan været lig med historier om flygtninge, terrorisme, burkaer og skæg. Men landet er så meget mere end det. Det er et land med oldgammel historie, gamle velbevarede traditioner og unik kultur. Her er 7 interessante fakta om Afghanistan, der vil rokke ved din...


21.08.2018 17:13

Guinea Tilhørte Engang En Række Afrikanske Emperier

Guinea tilhørte engang en række afrikanske emperier Den land vi nu kender som Guinea, har tilhørte en række akfrikanske emperier, indtil Frankrig koloniserede landet i 1890’erne, og gjorde det til en del af Fransk Vestafrika. Trods flere forsøg fra lokale på at vælte den franske regering, blev Guinea atter inkorporeret i Fransk Vestafrika i starten af 1900-tallet, og blev kaldt Fransk...


15.08.2018 17:35

Et af de Mest Imponerende Vandfald i Verden

Et af de mest imponerende vandfald i Guyana Kaieteur Falls i Guyana er rangeret som nummer to, på listen over de mest imponerende vandfald i verden, Worldwide Waterfall Database. Det er fantastisk. Vandfaldet har et fald på 225 meter. Selv ikke det verdensberømte Niagara Falls kommer i nærheden med sine små 50 meter. Guyana er den eneste engelsktalende nation i Sydamerika På trods af at have...